Bezoek aan de Horsterhof op 25 mei

Alleen al de wandeling langs de kassen en door de velden langs akkers met gewassen was al aangenaam. De rust, de ruimte, vogelgeluiden, mooie bloemen was een oase. De boer van deze biologische boerderij, Matthias, vertelde boeiend en met liefde voor zijn vak. De boerderij en winkel worden gerund door Matthias en zijn vrouw, 1 vaste medewerker, stagiaires, vrijwilligers en in de drukke oogsttijd een freelancer.

Dit bericht is geplaatst op 28-05-2024

Ons overkwam het goede, blije gevoel van: oh, zo kan het ook, wat is hier goed over nagedacht. Hoe gaan deze mensen mooi om met wat God geeft aan zaden, planten, bodemleven; en de samenwerking tussen mens en dier, met kippen, varkens en bijen.

Door een uitgekiend systeem van grondbewerking, goede zaden, soorten planten wel/niet bij elkaar, beplanting in wisselteelt, en rusttijd voor het land, zijn er weinig of geen bestrijdingsmiddelen en kunstmatige bemesting nodig.

De kippen zorgen mede voor bemesting en ruimen onkruid op. De varkens lusten alles wat overblijft en geven vruchtbare mest. De bijen zorgen voor bestuiving van de gewassen. Alles heeft zijn plek met zijn specifieke eigenschappen die met elkaar in harmonie zijn. Die balans resulteert in prachtige groenten, seizoensgebonden, lekker van smaak. 

 

 

Op het Micha prikbord (even inloggen, en aanmelden als je dat nog niet gedaan hebt) staat een uitgebreider verslag met meer uitleg van wat erbij komt kijken om biologisch te boeren.