Een veilige kerk is een geloofsgemeenschap waarvan de leden, alle mensen met wie zij binnen en buiten de kerk bemoeienis hebben, met respect behandelen. Hoewel er heel verschillende ambten en taken te vervullen zijn, kan de een niet zeggen dat hij of zij méér is of belangrijker dan de ander. In ieder werkt één en dezelfde Geest (I Kor. 12, 4 – 31). Concreet betekent dit dat niemand misbruik mag maken van zijn of haar positie en de leiding van de kerk corrigerend zal moeten optreden als er onverhoopt sprake is van grensoverschrijdend gedrag en vertrouwen is geschonden. De Kruiskerk wil een veilige kerk zijn voor iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij deze kerk.
Veiligheid in de kerk begint met bewustwording van het feit dat (seksueel) grensoverschrijdend gedrag ook in onze gemeente voor kan komen. De kerkraad is verantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente en draagt verantwoordelijkheid voor de aanstelling en de werkwijze van medewerkers en vrijwilligers die zich in de gemeente inzetten. Tegelijk is veiligheid de verantwoordelijkheid van iedereen.
Veiligheid is een veelomvattend begrip en gaat over de bescherming, of het zich beschermd voelen, tegen gevaar dat veroorzaakt wordt door menselijk handelen of nalaten, in een openbare of privé ruimte. Binnen de kerk en vooral ook in het jeugdwerk betekent sociale veiligheid dus dat iedereen zich beschermd voelt. Als gemeente willen we met elkaar, jong en ouder, gevoelens van onveiligheid voorkomen.
Bij onveiligheid kun je bijvoorbeeld denken aan:
Met het oog hierop heeft de Kerkraad een beleidsplan opgesteld. Ook is er een gedragscode opgesteld. Alle ambtsdragers en alle medewerkers die werken met jongeren verklaren, door ondertekening, dat zij zich aan die gedragscode zullen houden. Ook dienen zij een VOG te overleggen.
Als u hier vragen over heeft kunt u contact opnemen via de Commissie Veilige Kerk | Kruiskerk Arnhem cvk@kruiskerk-arnhem.nl of via de Vertrouwenspersoon | Kruiskerk Arnhem vertrouwenspersoon@kruiskerk-arnhem.nl