predikanten

Predikant Taco Postuma

Als relatief jonge dominee heb je vaak heel wat uit te leggen als je vertelt wat voor werk je doet. Ik snap dat wel een beetje. Zelf heb ik ook lang gedacht dat ik heel iets anders zou gaan doen.

Inmiddels ben ik alweer een aantal jaren gemeentepredikant, sinds 2017 in Arnhem. Ik ben er dankbaar voor. Want het is prachtig om je door God geroepen te weten tot dit werk.
En daar gaat dan natuurlijk nog dit aan vooraf: het is geweldig in Jezus te mogen geloven en je geliefd te weten door God, en dan mee te maken dat je ingeschakeld wordt voor werk in zijn gemeente.

In het predikantswerk is het vooral de combinatie van bezinning en actie die me aantrekt. Ik vind het heerlijk om in de bijbel te studeren. Dat zul je merken in mijn preken, tijdens de catechisatie en op leerhuisavonden. Ook geniet ik er in toenemende mate van om me te bezinnen op de vragen van deze tijd. En dan is het voor mij ook gewoon fijn om daarmee wat te doen:  op bezoek gaan, lessen geven, boeiende discussies voeren, bijdragen aan bezinning tijdens de vergaderingen om maar eens wat te noemen. Ik voel me bevoorrecht van dit soort dingen werk te mogen maken. Het is nog spannender, uitdagender en prikkelender dan ik van te voren had ingeschat.

Ik heb het talent om van veel dingen te kunnen genieten. Vroeger heb ik veel tijd kunnen besteden aan reizen, sporten (tennis en voetbal), zingen (klassiek) en vriendschappen. Tegenwoordig geniet ik naast mijn werk vooral van de mooie herinneringen die ik samen met mijn vrouw Marieke probeer te creëren in ons gezin. Met onze drie jongen kinderen gaan we graag naar het bos, gaan we met plezier naar de dierentuin, steken we geregeld de bbq aan, lezen we de mooiste kinderboeken en gaan we graag op vakantie. Gelukkig kom ik ook nog wel aan toe om zo nu en dan zelf een boek te lezen, de sportschool te bezoeken en te genieten van ontmoetingen met hechte vrienden.

Wat de meesten niet weten is dat ik tijdens mijn studie theologie in Apeldoorn een uitstapje heb gemaakt naar de verzekeringswereld. In een ‘uit de hand gelopen bijbaan’ bij een grote verzekeraar heb ik met veel plezier kunnen leren hoe het er in het gewone leven aan toe kan gaan. Ik maak nog vaak dankbaar gebruik van de ervaringen die ik toen heb opgedaan.

Als iemand die met overtuiging geworteld is in de gereformeerde traditie, en die tegelijkertijd ook nieuwsgierig openstaat voor dat wat er vanuit andere tradities tot ons komt, behoort voor mij het voorbereiden van en voorgaan in de kerkdiensten tot de grootste parels van het predikantswerk. De kerkdienst is een belangrijke de plek waar we God kunnen ontmoeten en eren. En vanuit de ontmoeting met God ontvangen we weer inspiratie om om te zien naar elkaar en naar anderen. Van deze beiden dingen word ik heel enthousiast. Sterker: daar doe ik het voor!

Ik ben bereikbaar via het emailadres: postuma@kruiskerk-arnhem.nl

Missionair Predikant Richard Roest

Ik hak mijn week in drie stukjes. Een flink portie van mijn tijd mag ik als wijkpastor in Nijmegen-Noord ​vanuit ons huis bouwen aan een geloofsgemeenschap. Met zo’n 8 gezinnen eten we tijdens de maandelijkse Lazy Lunch met de wijk; delen het leven en Gods Woord tijdens maandelijkse samenkomsten aan huis; komen op donderdagavond bij elkaar voor verdieping. Een missionair avontuur in Nijmegen-Noord. Er startte laatst weer een Alpha Cursus met zo’n 12 deelnemers.

Het tweede stukje. Ik spring op mijn fiets naar Elst. Daar bouwen we met een team voorzichtig aan missie en dienstbaarheid. De fase is ‘luisteren,’ naar God, elkaar en het dorp Elst. Spannend hoor! We hebben activiteiten naar Binnen (meetings en verdieping/thema’s) en naar Boven (gebedsbijeenkomsten) en naar Buiten (Walk en netwerken). Er is een groep betrokken die o.a. uit de Kruiskerk, Koepelkerk, Baptisten centrum en zuid afkomstig is en hart heeft voor Elst.

Laatste stuk is mijn werk in de Kruiskerk Arnhem. Ik geniet er. Met de jeugd over kerk-zijn, seksualiteit of keuzes maken in gesprek op catechese en kamp. En we bouwen samen aan een Missionair Team (voorheen evangelisatiecommissie) dat de komende maanden meer zichtbaar hoopt te worden. Een team dat graag ondersteunt en inspireert om als kerk levend en bewogen uit te delen van de liefde van Jezus. Ook het “kerk in de buurt”-werk is daarbij iets dat mijn hart heeft.

Ons gezin maakt het goed, we wonen nog met plezier in Nijmegen-Noord en gaan de toekomst tegemoet. Ik had twee jaar geleden niet gedacht dat ik mijn week in deze drie stukken zou indelen en ben (soms wat onrustig) benieuwd naar de komende jaren.

Predikant Casper Koolsbergen

Casper KoolsbergenNa het hele land doorkruist te hebben (van Den Haag tot Franeker, van Hilversum tot Ermelo) werk ik sinds 2005 in Arnhem. Preken maken heeft m’n hart: oude én nieuwe dingen ontdekken in een Woord dat leeft. En erover in gesprek gaan met anderen, wie of wat ze ook zijn. Hun vragen en twijfels zijn soms ook m’n eigen vragen en twijfels. M’n ervaringen als legerpredikant (1987-1995) kan ik daarbij nog steeds goed gebruiken. Plus m’n interesse om het geloof zorgvuldig vorm te geven, in woord en beeld. Gaan voor kwaliteit. Maar ook aanvaarden dat we kwetsbare mensen zijn die fouten maken. Dat is het ergste niet. Als we ons maar aan God willen geven, en dan ook aan elkaar.