Week van de vroege kerk

Persbericht: TUA organiseert Week van de Vroege Kerk

Apeldoorn, 14 september 2020

In wie vonden de christenen van het eerste uur hun troost en houvast? In Christus, de Zoon van God, in God de Vader en in de Heilige Geest! Dit leidde voor deze gelovigen tot aanbidding, maar ook tot het besef dat we Gods gaven met elkaar moeten delen en deze niet voor onszelf moeten houden. God schenkt ons alle zegeningen. We ontvangen die van Hem. Dat belijdt de Vroege Kerk en dit leidt tot lofprijzing. In het houvast van de Vroege Kerk kunnen ook wij, in onze tijd, in onze maatschappij, ons houvast vinden.

Net als vorig jaar organiseert de Theologische Universiteit Apeldoorn dit najaar daarom een Week van de Vroege Kerk. Deze wordt gehouden van D.V. 16 tot en met 20 november 2020 en het thema dit jaar is ‘De lofprijzing in de Vroege Kerk en nu’.

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit.

Maandagavond 16 november 20.00 uur: Openingslezing door prof. dr. M.A. van Willigen.
Thema: ‘De ontwikkeling van de hymne vanuit het Nieuwe testament tot Beda Venerabilis’.

Dinsdagmiddag 17 november 15.00 uur: Openbaar college door prof. dr. M.A. van Willigen.
Thema: ‘Augustinus’ visie op kerkelijke en apocriefe hymnes’.

Woensdag 18 november 10.00-16.00 uur: Minisymposium over ‘Hymnen in de Vroege Kerk’. Tevens boekpresentatie van de dwarsligger ‘Aanbidden met Ambrosius in de Vroege Kerk’ (locatie: Barnabaskerk, op directe loopafstand van de TUA). Kosten: 49,50 euro (incl. gratis dwarsligger, lunch, koffie/thee).

Donderdagavond 19 november 20.00 uur: Lezing over ‘Hymnen in de Vroege Kerk en het prijzen van God in de 21e eeuw’. Sprekers: prof. dr. M.A. van Willigen en drs. A.A.F. van de Weg (locatie: Victorkerk te Apeldoorn, Jachtlaan 187).

Vrijdag 20 november 20.00 uur: Lezing voor sponsoren en donateurs van de Stichting Bijbeluitleg Vroege Kerk, tevens toegankelijk voor andere belangstellenden. Thema: ‘De Lofprijzing als kern van ons belijden’. Sprekers: ds. P.J. den Admirant en prof. dr. M.A. van Willigen.

De bijeenkomsten vinden plaats op de TUA, tenzij anders aangegeven.
De bijeenkomsten zijn gratis te bezoeken, behalve het minisymposium.
We vragen u om zich vooraf aan te melden voor de bijeenkomst(en) van uw keuze. Dat kan door een mail te sturen naar registration@tua.nl. In verband met de coronamaatregelen moeten we het aantal zitplaatsen strikt handhaven. Meldt u zich dus z.s.m. aan! Zodra een activiteit vol is, zullen we dat op de website vermelden.

• nieuws

• nieuwsbrief nummer 2020-17
  • Week van de vroege kerk
  • een kerk, wat is dat?