Wijntje na de dienst….

‘Jullie blijven na de dienst toch wel een wijntje drinken?’
Ze ziet enige aarzeling bij ons.
‘Ja, Hollanders drinken dan altijd koffie maar wij niet.’
We beloven te blijven. Om zoveel gastvrijheid kunnen we niet heen.
En dat gelijk al bij de deur.

Buiten adem komen we daar aan. Wat wil je ook? Sprinten van de  parkeergarage naar de kerk. Te laat van ‘huis’ gegaan: als je kampeert duurt alles – bij ons in ieder geval – langer. Eén minuut voor tien zijn we er, nog net op tijd. Denken we. Toch neemt de mevrouw bij de deur alle tijd om ons te begroeten. Het blijkt dat we de eersten zijn, de dienst begint om half 11. Na wat informatie en met de uitnodiging voor een wijntje na de dienst, zoeken we een plaats.

Vallen we op of wordt iedereen getipt? In ieder geval komen veel gemeenteleden ons welkom heten. Iemand vertelt hoe de liturgie in elkaar steekt, een ander vraagt of we onze namen op de verjaardagskaart voor de dominee willen zetten en allemaal nodigen ze ons uit voor het samenzijn na de dienst. Tijdens de dienst krijgen we van de mensen voor, achter en naast ons Gods vrede toegewenst.

Hartelijkheid omringt ons. We zijn hier voor de eerste keer en het voelt alsof we familie van elkaar zijn. Daar drinken we na afloop van de dienst graag een wijntje mee.

DINEKE