Bewust inkopen - schoonmaak

Niemand die eraan ontkomt: schoonmaken! Duik eens in je keukenkastje en kijk eens hoeveel soorten schoonmaakmiddel je hebt en uit wat voor ingrediënten deze bestaan. Dit kan anders. Hieronder wat tips om te beginnen met een duurzamer keukenkastje, wat zorgt voor minder afval en minder chemicaliën in de natuur.

Dit bericht is geplaatst op 10-04-2024

•    Allesreiniger: gebruik hiervoor natuurazijn, bij erg vieze dingen kun je dit puur gebruiken, anders kun je het mengen met water. Voor een fijne geur kun je een paar druppels etherische olie toevoegen.
•    Gebruik composteerbare sponzen, die worden gemaakt van de loofahplant. Deze spons kun je op 60 graden wassen en daarna hergebruiken, totdat je hem na een paar maanden laat composteren. Voor echt vieze dingen kun je een spons gebruiken gemaakt van kokosvezel en ijzerdraad. 
•    Schoonmaakdoekjes: knip een oude handdoek in stukjes (evt. omzomen) en gebruik dit als schoonmaakdoek. Je kunt ook plasticvrije doekjes in de supermarkt kopen.
•    Afwassen: in plaats van een plastic afwasborstel kun je een houten afwasborstel kopen, waarvan je de kop telkens weer kunt vervangen. De kop kan op de composthoop of in de gft-bak, want gemaakt van hout en plantaardige vezels.

Wil je hierover meer weten? Lees dan bijv. het boek 'Leven zonder afval' van Emily-Jane Townley, met veel praktische tips! Lenen van mij (Hanna van Heuveln) mag ook. https://levenzonderafval.com/

Veel schoonmaakplezier!